Enzymy a jejich funkce - Sport Nutrition Vávra

Kategorie článků

Nejsledovanější články

Online návštěvníků: 4

Enzymy a jejich funkce

13.8.2010 14:25

Co vlastně enzymy jsou a jakou mají funkci? Enzymy jsou velice zvláštní specifické bílkoviny, které se skládají z bílkovinné části a synergického nebílkovinného koenzymu. Ve složení koenzymu můžeme najít různé vitamíny. Takže mezi enzymy a vitamíny existuje úzká společenství. Vitamíny jsou nepostradatelné pro budování většiny enzymů. Při nedostatku vitaminů dochází k vážným poruchám v činnosti enzymatických soustav, což vede k narušení přeměny sacharidů, bílkovin a tuků.

Enzymy jsou zvláštní fermenty obsahující „jiskru“ života. Podmiňují vegetativní život ve všech rostlinných a živočišných buňkách. Existují nesčetné druhy enzymů. Právě oni charakterizují nejen každý rostlinný či živočišný druh, ale každé živé bytosti dávají zvláštní individualitu, obnovují její orgány a udržují je v činnosti. Bez enzymů neexistuje žádné dělení buněk, žádný růst a žádné rozmnožování. Oni řídí složité chemické procesy v každé buňce, v každém jednotlivém orgánu člověka, zvířete a rostliny, přesně tak, jako kdyby mysleli. Bez nich by štěpení a slučování látek vůbec neproběhlo. Určují směry složitých chemických reakcí.

V lidském těle existují dva druhy enzymů: endogenní - fermenty, které se vytvářejí trávicími žlázami a usměrňují procesy trávení. Vlastní enzymy (exogenní), které v našem těle řídí a převádějí nejsložitější úkony a hlavně v buňkách zajišťují látkovou přeměnu. Z toho vyplývá mimořádný význam uvedených enzymů na naše zdraví. V těle plní mnohem důležitější poslání jako pro nás životně důležité vitamíny, které zastávají funkci pomocných látek enzymů a jsou jejich poslíčky. V protikladu k trávicím fermentům nemůže naše tělo tyto enzymy - exogenní - vytvářet samy. Musí být dodány zvenčí, tedy prostřednictvím správné výživy.

Stejně jako vitaminy všechnu tu zářící sílu a krásu, kterou zmíněné enzymy předtím vytvořili v mladé rostoucí rostlině nebo zelenině, v překrásně zbarveném ovoci, darují nám. Pokud jsme je však snědli syrové. Následně cirkulují v našich vlastních buňkách a příznivě ovlivňují naše zdraví. Toto moudré ustanovení enzymové výživy platí jako přírodní zákon. Vniknutí uvedených enzymů do našich buněk a spojení se s nimi může být přiřazeny k svatbě. Tito živí správci pak jako inteligentní chemici vládnou v ledvinách a kožních žlázách. Starají se o to, aby buňky byly zdravé, aby krev byla řádně pročišťována atd.. Tak bychom v popisu jejich složité práce mohly pokračovat.

Čím více čerstvých, vysoce aktivních enzymů (ze syrové stravy) naše tělo přijímá, tím větší je příliv nového života do těla a tím více tyto enzymy podporují tvorbu nových zdravých buněk. To znamená větší energetický potenciál, větší vytrvalost, větší obranyschopnost vůči chorobám a stejně i větší krásu, správnost funkcí žláz a tím i dobrou regulaci tělesné hmotnosti, dokonalou očistu krve a buněčných tkání od všech druhů nemocí a odpadů (jedů) a tedy lepší možnost předcházet vzniku žlučníkových nebo ledvinových kamenů, kornatění tepen, srdečních chorob, zánětlivých, vředových, zhoubných, revmatických nebo infekčních, a mnoha jiných nemocí.

Pokud enzymy dovedou čistit a léčit, tím spíše nás ochrání před vyjmenovanými neduhy. Hlavně co se týče stárnutí a problémů starších lidí. Čím je člověk mladší, tím je jeho tělo na enzymy bohatší. Při stárnutí enzymů ubývá a zákonitě také ubývá životních sil. Z toho vyplývá, že starší lidé potřebují hlavně jídla bohatá na enzymy. Těmi je jedině surová přirozená strava. Tímto způsobem si uchovají dostatek vitálních sil, zdraví a životního optimismu i ve vyšším věku.

Nejbohatší na enzymy jsou ze syrové stravy pšeničné klíčky nebo jiné klíčící semena, mladá zelenina, zeleninové šťávy a zralé ovoce, řasy. I mateřské mléko v prvních dnech obsahuje pětkrát více enzymů než později.(význam tzv. kolostra přidávaného do doplňků stravy). Je to moudré uspořádání pro období, kdy novorozenec potřebuje mimořádný příděl životních sil. Zjistilo se, že v buňce je asi půl miliardy bílkovinných enzymových molekul, které vytvářejí soustavu asi několika tisíců enzymů, které v tělesných buňkách a orgánech regulují několik tisíc chemických proměn. V důsledku nedostatku enzymů se nejhorší zhodnocují výživné soli jako kalcium, fosfor, síra, železo, hořčík a mnoho jiných. Následkem jsou nemoci.

Chemici tvrdí, že vařením se žádné výživné soli (minerály) nezničí. Mají sice pravdu, ale co po vaření chybí, jsou právě životně důležité enzymy, které jsou organicky spojeny solí. Bez příslušných enzymů nemohou být výživné soli v tělesných buňkách správně přeměněny. Jsou znehodnocené a tvoří nebezpečné nánosy. Organické výživné soli se tak stávají anorganickými. Tedy tím, co bylo v procesu fotosyntézy vytvořené slunečním paprskům. Neústrojné - anorganické minerály se mění na ústrojní - organické. Lidskému organismu přizpůsobené a ušlechtilé se vařením úplně zničí. Enzymy jsou zničeny a bazické - zásadité látky se stávají kyselinotvorným. Největším nepřítelem života a přírody je vysoká teplota.

Nesmíme zapomenout, že pouze život může plodit a udržovat další život. Anorganické znamená, že to nepochází ze žádné živé rostliny. Ale naše tělo potřebuje právě ušlechtilé, živé organické minerály, které se nacházejí v čerstvých rostlinných produktech, semenech, zelenině, obilovinách, v čerstvém ovoci a mořských i sladkovodních řasách a podobně. Americký lékař Dr.. Henry Bieler vznik organických minerálů vysvětluje takto:
 "V humusovité půdě naší zahrádky je mnoho anorganických minerálů. Deštěm a vlhkem jsou rozpouštěny. Kořeny rostlin jejich pohlcují a stopkou nebo kmenem a větvemi vedou k zeleným listem, aby tyto stále ještě mrtvá minerální látky byly vystaveny slunečnímu světlu. A právě teď se odehrává to pozoruhodné! Sluneční paprsek a světlo tyto anorganické minerální látky oživují a prostřednictvím fotosyntézy mění na minerálie živé - organické, které se díky tomuto oživující procesu stávají přijatelné a vlastní člověku i zvířatům. Představují esenci života a jsou jeho nositeli. Jsou to takzvané elektrolyty nebo ionty. Ve spojení s enzymy plní životně důležité řídící funkce. Je zřejmé, že tyto organické - ústrojí minerální látky můžeme získat jen a jen z rostlinné surové přirozené potravy, nezasáhnutou vysokou teplotou."

Co z toho plyne? Nezapomínejte na čerstvou zeleninu a ovoce ve svém jídelníčku.
Jestli hledáte vhodnou alternativu při nedostatku čerstvých zdrojů enzymů, vybírejte z doplňků stravy ty, které obsahují tzv. Zelené zdroje: řasy, mladý ječmen, trávy, bylinné extrakty.
Např: MycoGreen, MVP-650, Fighters Food, VITAL AQUAMIN, Celluherb, Womens Performance, Mens Performance AlfaAlfa

 

 
Zdroj: Léčivé pokrmy - praktická biokuchařka

Fotogalerie:

Hodnocení článku:

Hlasujte jako ve škole: 1 2 3 4 5 , aktuálně 2.8

Komentáře

19.5.2013 18:44 - Romča píše
Můžete mne kontaktovat na pratelstvi558@seznam.cz
Užívám kvalitní enzymy a moc mi to pomohlo. Romča
9.4.2013 11:35 - Janka píše
neznám stupnici iridiagnostiky,ale pouze 30 enzymů by bylo hodně málo v lidském těle!
Pokud máte zdravotní komplikace, tak konzultujte s lékařem i doplňkovou terapii na enzymatickém základu.
9.4.2013 08:55 - Jaroslava píše
Kolik má mít zdravý člověk enzymů? Podle iridiagnostiky asi 30. Já prý mám 5. Co s tím dělat? A to jím stále dost ovoce i zeleniny z naší zahrádky.
9.5.2011 10:57 - janka píše
Nejlepší jsou přírodní klíčky (mungo a podobně), co se týká doplňků stravy tak např: řasy Chlorela nebo Spirulina, Vital Aquamin, MycoGreen, Wobenzim,a pod.
8.5.2011 10:12 - ivana adamkova píše
A od ktere firmy si ty enzymy mam koupit? Zjistila jsem ze v lekarne ruzne vitaaminy atd. je v ni tak malo tech vitaminu a je to sama nahrazka. dekuji Adamkova
Váš komentář:
Jméno:
E-mail:
Opište kód 2796:
 

Vyhledávání

Poraďte se s odborníkem

Mgr. Janka Pálešová
mobil: 608 962 685
tel., fax: 585 155 061
e-mail: info@sportnutrition.cz
ICQ: 358 329 201
358329201

Facebook

Doporučujeme

Nejlépe hodnocené články

Anketa

Nahrávám anketu...

SPORTNUTRITION VÁVRA       A U solných mlýnů 2 - Lékárna, 783 71 Olomouc       T+F 585 155 061       M 608 962 685       E info@sportnutrition.cz
webdesign 123 DESIGN