Fotoreportáž domácího pečení pečiva - Sport Nutrition Vávra

Kategorie článků

Nejsledovanější články

Online návštěvníků: 2

Fotoreportáž domácího pečení pečiva

8.11.2011 10:47

Nedělní dopoledne stane se...pro mnohé chvílkou nudy...někdo to pomyšlení nesnese...a tak jde...péct rohlíky ;-)
Paní Klára, jejíž stránky jsou dokonalým průvodcem nejen domácího pečení (odkaz viz článek Domácí pečivo a alternativy klasické pšenice), se může někomu zdát jako z jiného světa. Ona vlastně je – to ovšem nepíši s despektem, naopak! Takže chápu, že pro mnohé to není úplně realistický příklad. A protože nemám ráda, když někdo více mluví, než činí, nabízím vám malou reportáž psanou na pomoučněném stole.

Je neděle dopoledne, rodinka po snídani, děti učesané, vyčištěné zoubky a (chvíli si) spokojeně hrají v pokojíčku. Manžel vyslyšel mou vroucí prosbu a ujal se vyluxovat našeho chudáka motorového mazlíka přetékajícího drobky z rohlíků, křupek, pískem, kamínky, suchými lístky, útržky papírků a jinými dětskými poklady.
Program na dnešek spíše relaxační v rámci rekonvalescence po prodělané lehké viróze dětí a tatínka, žádný venkovní program, plánovaná návštěva příbuzenstva také s dětmi.
Můj úkol je samozřejmě uvařit oběd a vzhledem k tomu, že došlo pečivo a já na něj mám fakt chuť, pokusím se do programu zařadit také trochu pečení. Ostatně, tvrdím, že to přeci nic není :-)
Na programu jsou (kromě té pečené tresky) rohlíky konzumní pšeničné celozrnné a chléb konzumní bezlepkový (jj, když už, tak pořádně...jsme totiž domácnost s jedním kusem celiaka, (nemoc celiakie).
Nebudu vás zatěžovat podrobnou recepturou, o tu zde nyní nejde. Jde o postup, čas a výsledek.

10:00

Droždí rozmícháme v mléce a zasypeme trochou mouky. Na rohlíky pšeničnou celozrnnou, na chléb bezlepkovou chlebovou směsí.

suroviny na Kvásek

10:15

Kvásek vzešel (obrázek 2)

Hotový kvásek


10:20
Všechny suroviny vložíme do přípravné nádoby na těsto (obrázek 3).

suroviny na těsto 

Rohlíky do domácí pekárny v pořadí od tekutých po sypké. Chléb do mísy, pořadí volím opačné (obrázek 4).

příprava těsta

Na pekárně zvolíme program „těsto“ a máme na 90 minut vystaráno.
V míse opatrně umícháme těsto na chleba. U bezlepkového chleba je třeba opatrně, když se přehněte, těsto velmi zřídne.

10:40
Hotové těsto přelijeme do pečící nádoby vymazané olejem (obrázek 5).

Bezlepkový hléb před kynutím


10:50

Domácí pekárna oznámí, že těsto na rohlíky je umíchané a začíná kynout. Stále jej můžeme ignorovat (obrázek 6). A vrháme se na ty tresky (příprava obědního menu).

rohlíky před kynutím

 

11:30
Těsto na chleba je vykynuté (obrázek 7).

Bezlepkový chléb vykynul

Protože však máme v troubě tresky, poprosíme hodnou sousedku o možnost použití její trouby...na oplátku jí pozveme na oběd :-). Brambory a zeleninu vložíme do parního hrnce. Opláchneme rukolu a nachystáme dresing.

11:50
Domácí pekárna hlásí, že těsto na rohlíky je vykynuté (obrázek 8).

Rohlíky vykynuté

Zde chvilka prostoj, chystám dětem polévku, usazuji u stolu, vážu bryndák, volám tatínka, že je oběd. Tresky i brambory jsou hotové.

12:10
Těsto na rohlíky rozdělím na dvě části a každou rozválím na placku, kterou rozříznu na 5 trojúhelníků (obrázek 9).

Budoucí rohlíky

Každý díl smotám od širokého okraje ke špičce (obrázek 10, 11, 12) a umotaný rohlík vložím na plech pokrytý pečícím papírem.

Budoucí rohlíky

Budoucí rohlíky

Budoucí rohlíky

Plech položíme na teplé místo a necháme rohlíky znovu kynout.

rohlíky před 2. kynutím

(obrázek 13, v pozadí k vidění již upečený bezlepkový chléb, kůrka maličko tmavší, ale to je kosmetická záležitost :-) ). Brambory se zeleninou osolíme, pokmínujeme a pokapeme olivovým olejem.

12:30

Oběd :-)

13:00

Sklidíme ze stolu, utřeme dětem pusu a malinkou pošleme spinkat. Vykynuté rohlíky pomašlujeme rozšlehaným žloutkem a posypeme podle chuti hrubozrnnou solí, mákem, sezamem(obrázek 14)

rohlíky před pečením

...vložíme do trouby. Nádobí vložíme do myčky, setřeme kuchyňskou linku.

13:30
Upečené rohlíky vyndáme z trouby a necháme vychladnout (obrázek 15).

Upečené domácé rohlíky a bezlepkový chleba

Setřeme podlahu v kuchyni a koupelně.

14:00
Vychladlé, voňavé, křupavé a nadýchané rohlíky ponecháme jejich krátkému osudu...
...dobrou chuť!

 

 Autor: Kristýna Lenomarová, DiS.

Fotogalerie:

Hodnocení článku:

Hlasujte jako ve škole: 1 2 3 4 5 , aktuálně 2.9

Komentáře

10.3.2014 12:24 - Kristýna Lenomarová píše
Dobrý den, Markéto

upřímně řečeno, musím se přiznat, že tento chleba peču většinou intuitivně :-) Vycházím ze základního receptu, který zní:
500g mouky
kostička droždí
asi 150ml mléka (dělám z něj kvásek, ale lze stejně tak udělat jen z vody)
cca 2 lžíce oleje
300-400ml vody
sůl, kmín (možno přidat například nastrouhanou bramboru nebo lze zakoupit přípravek "bramborová vláknina", obé by mělo zlepšit vlhkost a kyprost bezlepkového chleba, který velice rychle tvrdne a vysychá)

Mouky jsem míchala podle chuti a nálady, obvykle asi půl na půl. Co se týká množství vody, je to hodně závislé na použité mouce, takže je vhodné přilévat postupně, sledovat konzistenci chleba, obvykle dělám těsto spíše řidší, určitě více, než u klasického chleba "lepkového". Je potřeba jen krátce míchat (naopak od klasického chleba, kdy je vhodné hníst těsto poměrně dlouho), jinak se bezlepkové těsto začne roztékat.

Přeji hodně zdaru při pečení a omlouvám se, pokud recept není úplně přesný, skutečně je to obvykle originál kus od kusu.

S pozdravem, Kristýna
4.3.2014 18:14 - Markéta píše
Recept se mi moc líbí a ráda bych ho vyzkoušela. Mohla by jste mi prosím napsat, kolik které suroviny budu potřebovat (na chléb)...Děkuji =)
4.3.2014 18:03 - Markéta píše
Recept se mi moc líbí a ráda bych ho vyzkoušela. Mohla by jste mi prosím napsat, kolik které suroviny budu potřebovat (na chléb)...Děkuji =)
Váš komentář:
Jméno:
E-mail:
Opište kód 2796:
 

Vyhledávání

Poraďte se s odborníkem

Mgr. Janka Pálešová
mobil: 608 962 685
tel., fax: 585 155 061
e-mail: info@sportnutrition.cz
ICQ: 358 329 201
358329201

Facebook

Doporučujeme

Nejlépe hodnocené články

Anketa

Nahrávám anketu...

SPORTNUTRITION VÁVRA       A U solných mlýnů 2 - Lékárna, 783 71 Olomouc       T+F 585 155 061       M 608 962 685       E info@sportnutrition.cz
webdesign 123 DESIGN