HUMMUS - Sport Nutrition Vávra

Kategorie článků

Nejsledovanější články

Online návštěvníků: 3

HUMMUS

6.10.2011 16:07

Počasí nám předvádí neskutečně krásné babí léto a vypadá to, že podzim nemá šanci, i když podle kalendáře má už dávno kralovat. Každopádně většina dovolených je již za námi a mnohým z nás se možná trochu stýská po hřejivém slunci, písčitých plážích, průzračném moři, exotické atmosféře krásných míst, uvolnění a také netradičních cizokrajných pokrmech a nápojích, které jsme na dovolené ochutnali a zamilovali si.
Dobrou zprávou je, že v současné době je možné zakoupit i u nás nejrůznější národní speciality pro přípravu typických jídel. Mezi taková dovolenková a nově objevená jídla patří tradiční arabská pomazánka nazývaná hummus. Jméno sice příliš vysoká očekávání nevzbuzuje :-), ale kdo jí ochutnal, velmi často na její specifickou chuť nemůže zapomenout.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že s hummusem je to podobné jako s olivami. Existují dvě skupiny lidí – jedna skupina je vášnivě miluje a druhá nesnáší. Já miluji olivy i hummus.
A protože oblíbenost i míra konzumace luštěnin jsou v našich zeměpisných šířkách hluboce pod úrovní, kterou skutečně zasluhují, považuji hummus za výbornou možnost, jak skloubit chuťový zážitek se zdravotním prospěchem.

Hummus je jednoduchá pomazánka z vařené cizrny (římský hrách), sezamové pasty tahini, česneku, olivového oleje, citronové šťávy, soli a římského kmínu. No, pomazánka. Kdo hummus zná a miluje, ví, že jeho užití je maximálně univerzální. Lze jej konzumovat jako pomazánku na oblíbený druh pečiva, lze jej podávat jako přílohu k masu nebo jinak upravené cizrně. Hummus lze konzumovat jako dip jen se syrovou zeleninou, se salátem, grilovaným masem nebo prostě jen tak samotný :-)

Neexistuje univerzální recept na hummus. Toto jídlo je rozšířeno především v arabských zemích a konkrétní receptura se liší zemi od země, dokonce město od města a každý mistr kuchař má svůj vlastní speciální postup. Ani já si proto nebudu hrát na majitele jediného správného receptu, ale napíši prostě svůj oblíbený. Na jednu dávku hummusu potřebujeme:

250g cizrny
160g tahini pasty
5 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu
3 lžíce citrónové šťávy
sůl

Cizrnu přes noc namočíme, minimálně na 12 hodin, ideálně na 16 hodin. Vodu poté slijeme, cizrnu propláchneme a dáme vařit v čisté vodě, do které jsme přidali lžičku jedlé sody. Soda změkčí vodu a umožní uvaření cizrny skutečně do měkka. Vaříme asi hodinu a půl. Poté cizrnu z části slijeme (ale vývar si ponecháme při případné pozdější zředění pomazánky) a trochu vody necháme v cizrně, aby bylo možné mixováním vytvořit hladkou hmotu. Přidáme všechny ostatní suroviny a mixujeme tyčovým mixérem dostatečně dlouho, aby vznikla hedvábně jemná kašička. Dochutíme podle potřeby a je hotovo. Je-li pomazánka příliš hustá, je možné dolévat odložený vývar nebo jen čistou vodu. Může se stát, že hummus zhoustne po vychladnutí, nebo do druhého dne, pak opět zředíme dle potřeby.
Některé recepty obsahují jako přísadu ještě například saturejku, sladkou či chilli papriku nebo například kvalitní jogurt či zakysanou smetanu na zjemnění. Jak vidíte, fantazii se meze nekladou, nicméně, vždy měla být obsažená cizrna, samozřejmě :-), tahini a kvalitní olivový olej. Pro výživovou pestrost můžeme vytvářet variace například s olejem řepkovým, sezamovým, či jiným oblíbeným. Osobně velmi ráda vařím cizrnu s přidáním některé z mořských řas. Řasa pomáhá nabourat nežádoucí puriny, které bývají důvodem k častým zažívacím potížím při konzumaci luštěnin a navíc řasy dodají cenné minerální látky (jód, železo, zinek, vápník, fosfor, vitamíny skupiny B a vitamín C). Chuťově pak pomazánku nikterak neovlivní.

Přiznám se, že mě nejvíce chutná hummus ještě teplý, dokonce horký, z čerstvě uvařené cizrny. Pokud chcete hummus chlazený a necháte jej odležet v lednici do druhého dne, aby se suroviny krásně propojily, chutná ještě lépe, než čerstvě připravený. Vhodné je hummus uchovávat v uzavřené nádobě, protože pomazánka shora poměrně rychle osychá. Pomáhá také pokapat povrch olivovým olejem.

A proč je hummus tak výživově prospěšný?

Cizrna je pradávná plodina vypěstovaná před asi 7 000 lety. Patří mezi luštěniny. Obsahuje složité sacharidy (převážně škroby) a vlákninu, menší množství bílkovin a velmi kvalitní a prospěšné tuky – především kyselinu linolovou tzv. CLA, díky kterým pozitivně reguluje hladinu cholesterolu. Obsahuje vápník, fosfor, hořčík, zinek a poměrně významné množství železa. Z vitamínů zde najdeme kyselinu listovou, vitamíny B2, B6 a poněkud opomíjený, avšak velmi prospěšný B15 (pangamin, kyselina pangamová), dále vitamíny E, C a provitamin A. Cizrna stimuluje produkci kolagenu, díky čemuž zlepšuje stav chrupavek a pojiv, pozitivně stimuluje peristaltiku střev, trávení a detoxikaci organismu. Je vhodná pro diabetiky, celiaky, těhotné ženy i děti.

Tahini pasta je pasta z mletých, jemně pražených sezamových semínek. Je významným zdrojem vápníku, vitamínů B1 a B6, železa a hořčíku. Obsahuje více než 50 % tuků, což z hlediska redukce hmotnosti není příliš výhoda, nicméně tuky zde obsažené jsou maximálně prospěšné nenasycené mastné kyseliny – olejová a linolová.

Olivový olej je považován za elixír zdraví, života a mládí. Měl by být nedílnou součástí zdravé kuchyně. Obsahuje nenasycené tuky, převážně mono-nenasycenou mastnou kyselinu olejovou, která působí velmi pozitivně při zajišťování optimálního poměru cholesterolu v krvi, má protizánětlivé a protitrombotické účinky. Je považován za významný antioxidant, prevenci diabetu a nádorových onemocnění.

Česnek byl užíván již našimi předky pro své ochranné účinky a jako přírodní antibiotikum. Rozžvýkat stroužek česneku každé ráno, bylo považováno za zaručený recept na dlouhý a zdravý život. Působí protisrážlivě, obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C.

Římský kmín stimuluje činnost trávicího traktu, údajně působí proti virům a mikrobům.

Jsem si vědoma toho, že pomazánka vyrobená podle uvedeného receptu je skutečnou tukovou bombou. Ačkoliv se jedná o tuky maximálně prospěšné, toto složení není ideální do přísnějšího redukčního režimu. Není však žádný problém pracovat s množstvím oleje podle individuálních potřeb a přání. Chceme-li, lze olej vynechat úplně a i přesto bude pomazánka velmi chutná a bude obsahovat tuky z tahini pasty. Proto v tabulce uvádím nutriční hodnoty jedné porce (která v tomto případě odpovídá čtvrtině celkového množství hotové pomazánky) jak podle základního receptu, tak s úplným vynecháním oleje.

Porce pro 1 osobu    Bílkoviny    Sacharidy    Tuky    Energie kJ
Základní recept:         20,46       36,33        37,21    2332
Bez oleje                   20,46       36,33        25,84    1909

A aby bylo patrno, že i přes (v češtině) nelibě znějící název, může být tato pomazánka velmi veselá a oku lahodící, přidávám odkaz na galerii hummusového umění :-) ZDE



Dobrou chuť!

Autor: Kritýna Lenomarová, DiS.

Zroj: http://conovehonakopci.cz/?p=3308

Fotogalerie:

Hodnocení článku:

Hlasujte jako ve škole: 1 2 3 4 5 , aktuálně 2.8

Komentáře

K tomuto článku zatím není komentář
Váš komentář:
Jméno:
E-mail:
Opište kód 2796:
 

Vyhledávání

Poraďte se s odborníkem

Mgr. Janka Pálešová
mobil: 608 962 685
tel., fax: 585 155 061
e-mail: info@sportnutrition.cz
ICQ: 358 329 201
358329201

Facebook

Doporučujeme

Nejlépe hodnocené články

Anketa

Nahrávám anketu...

SPORTNUTRITION VÁVRA       A U solných mlýnů 2 - Lékárna, 783 71 Olomouc       T+F 585 155 061       M 608 962 685       E info@sportnutrition.cz
webdesign 123 DESIGN