Prospěšné potraviny - AVOKÁDO - Sport Nutrition Vávra

Kategorie článků

Nejsledovanější články

Online návštěvníků: 4

Prospěšné potraviny - AVOKÁDO

29.2.2012 14:44

Zdravá strava a avokádo jdou ruku v ruce. Ať už se jedná o kalorie, vlákninu, nasycené tuky a cholesterol, avokádo je více o tom, co chcete, a méně o tom, co nechcete. Avokádo je krémové a je to výživná alternativa nasycenými tuky obtěžkaných pomazánek, omáček či dippů. 
Čerstvé avokádo na sendviče či toasty jako náhrada pomazánky či paštiky mohou pomoci snížit přísun kalorií, nevhodných tuků, příměsí, dochucovadel, sodíku i cholesterolu.
Avokádo poskytne téměř 20 základní živin, včetně vlákniny, draslíku, vitaminu E, vitaminů skupiny B a kyseliny listové. Působí také jako "booster" živin tím, že umožňuje tělu absorbovat více živin rozpustných v tucích, jako je alfa a beta-karotenu a luteinu, v potravinách, které se jedí s ovocem.

Věděli jste?
•    Avokádo je ovoce, ne zelenina, která patří do rodu Persea v rodině Lauraceae
•    Avokádo neobsahuje sodík a je bez cholesterolu a má pět gramů tuku na porci, většina z toho mononenasycené druhu
•    Avokádo bylo donedávna jednou z luxusních potravin vyhrazené v tabulkách hodnosti a dostupnosti, ale nyní se Avokádu těší lidé ze všech společenských vrstev po celém světě
•    Brazilci přidávají avokádo do zmrzliny
•    Filipínci nabízí pyré z avokáda s cukrem a mlékem jako dezert drink
•    Avokádo je také nazýváno jako „Aligátor hruška“ protože jeho hruškovitého tvaru a jeho kůže je zelená a drsná
•    Avokádo je ze základu španělského slova aguacate, který je podle původem z aztéckého slova ahuacatl
•    Kalifornie je dnes jedním z hlavních producentů avokáda. Kalifornie produkuje asi 90 procent produkce USA, kde se plodina pěstuje po cely rok. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.
•    Jediný strom Kalifornského Avokáda může produkovat přibližně 500 plodů (nebo 200 kilo ovoce), rok, přestože obvykle průměr asi 60 liber ze 150 plodů
•    Existuje téměř 5000 pěstitelů v Kalifornii, průměrná velikost pěstitelských pozemků je zhruba 10 akrů
•    K dispozici je sedm odrůd pěstovaných avokáda komerčně v Kalifornii, ale odrůda Hass je nejpopulárnější, což představuje přibližně 95 procent z celkového objemu plodin

Ing. Ivan Mach, CSc. (prezident Aliance výživových poradců): „Avokáda jsou plná mononenasycených tuků, které se obecně neukládají jako tělesný tuk. Také obsahují další látky, které mohou zvyšovat a podporovat tempo spalování tuku. Jedna z nich zvyšuje produkci hormonu štítné žlázy, který zvyšuje úroveň metabolismu. Druhou je mannoheptulóza (cukr), která snižuje tempo uvolňování insulinu. S vyšší hodnotou metabolismu spalujeme více kalorií a vysoká hladina insulinu je spojována s ukládáním tuku. Pokud budeme jíst půlku či jedno celé avokádo denně, můžeme pomoci našemu tělu při redukci váhy a odstranění insulinových šoků, které bývají příčinou nadváhy.
Guacamole je z avokáda, které se rozdělá vidličkou, přidá se trochu limetkové šťávy, sůl, pepř, na drobno nasekaná cibule a rajče. Lze přidat i trochu chilli papričky nebo koriandr, který je typický pro mexickou kuchyni. Guacamole se podává k masu, fazolím a k tacos.“

Kristýna Lenomarová, DiS.(poradce pro výživu): „Avokádo jsem si také zamilovala. Vynikající je pomazánka, která sice není asi nikterak typická, ale moc dobrá. Rozmačkané avokádo, šťáva z citronu nebo limetky, sůl, čerstvý mletý pepř, drcený kmín a jedna až dvě lžíce tvarohu. Tvaroh lze nahradit ricotou, lze přidat rozmačkaný stroužek česneku, ale to už je na mě moc pikantní. Lze mazat na pečivo, nebo použít jako dip k zelenině.“

Jak avokádo nakupovat a uchovávat


Při nákupu avokáda dbáme na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech jsou často tvrdé (tudíž nezralé). Doporučujeme kupovat v obchodech pouze hezká tvrdá avokáda, která si doma sami uskladníte. Budeme tak mít jistotu, že avokádo nikdo neomačká a samo dobře dozraje. Nezralé avokádo je hořké. Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, zabalíme jej do hnědého papírového pytlíku (případně novin) a necháme jej 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat.
Pro konzumaci avokádo omyjeme a rozřízneme na polovinu, vyjmeme pecku a obsah vydlabeme lžící. Pak můžeme dužinu pokrájet na menší kousky nebo rozmačkat vidličkou, záleží na tom, jak ho chceme konzumovat. Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své cenné látky. Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujeme ve spodní části ledničky maximálně 4 dny.

Pochutnejte si a obohaťte si svůj jídelníček

Autor článku: Mgr. Janka Pálešová

 

Zdroje: wikipedie
http://exoticke-ovoce.coajak.cz/
http://www.avocado.org/nutrition/


Fotogalerie:

Hodnocení článku:

Hlasujte jako ve škole: 1 2 3 4 5 , aktuálně 2.9

Komentáře

14.4.2013 13:21 - Renka píše
Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, zabalíme jej do hnědého papírového pytlíku (případně novin) a necháme jej 2 až 3 dny v pokojové teplotě / JESTE SE DOPORUCUJE PRIDAT DO SACKU JABLKO.
8.10.2012 08:32 - janka píše
Dobrý den, nezralé může mít různé hodnoty, záleží také na odrůdě a stupni zralosti.
6.10.2012 11:15 - Pavel píše
Dobrý den,zajíma mě,jestli má nezralé avokádo stejné nutriční hodnoty jako zralé avokádo?Děkuji za odpověď.
Váš komentář:
Jméno:
E-mail:
Opište kód 2796:
 

Vyhledávání

Poraďte se s odborníkem

Mgr. Janka Pálešová
mobil: 608 962 685
tel., fax: 585 155 061
e-mail: info@sportnutrition.cz
ICQ: 358 329 201
358329201

Facebook

Doporučujeme

Nejlépe hodnocené články

Anketa

Nahrávám anketu...

SPORTNUTRITION VÁVRA       A U solných mlýnů 2 - Lékárna, 783 71 Olomouc       T+F 585 155 061       M 608 962 685       E info@sportnutrition.cz
webdesign 123 DESIGN