Recept na Na fit celozrnné lívance - Sport Nutrition Vávra

Kategorie článků

Nejsledovanější články

Online návštěvníků: 3

Recept na Na fit celozrnné lívance

25.8.2011 13:03

Snídaně je základem dobrého dne. Zdravá a vydatná snídaně neodmyslitelně patří k životu každého sportovce i kohokoliv jiného, kdo se řídí základními pravidly zdravého životního stylu. Když k tomu všemu ještě dokážeme přemýšlet co jíme a zdali je jídlo nejen v požadovaném množství, ale také kvalitě a nutriční vyváženosti, je to ideální cesta k dobrému zdraví i skvělé fyzické kondici.
Jedním z příkladů uvedení do praxe výše popsaného je recept, který vám přináším.
Máte rádi lívance? A připravujete je z hotových instantních směsí? Bývají docela chutné, dokonce obohacené o ovesné vločky, „plné vlákniny“. Ale přeci jen, instantní, ačkoliv rychlé na přípravu, není to samé, jako čerstvé.
A přitom připravit si vlastní těsto na vynikající domácí lívance je téměř stejně málo pracné, jako to instantní, ale chuťová a výživová dimenze je to zcela jiná.

Na fit celozrnné lívance s ovesnými vločkami potřebujete:

Základní těsto:

600 ml mléka
špetku soli
2 lžíce jablečného octa
140 g ovesných vloček
300 g celozrnné mouky (pšeničné, špaldové, pohankové)
2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
40 g třtinového cukru (melasy)
2 lžíce oleje
špetku skořice

Nejprve je třeba mléko osolit. Teprve potom můžeme přidat ocet (v opačném pořadí se mléko srazí). Následně smícháme všechny ostatní suroviny a vznikne řídké těstíčko, ze kterého smažíme malé lívance na lívanečníku nebo pánvi. Podle druhu pánve použijeme tenkou vrstvu kvalitního oleje určeného pro smažení, či opékáme na sucho. Z hotových lívanců odsajeme zbylý tuk papírovým ubrouskem.
Z uvedeného množství vyrobíme asi 22 kusů vydatných lívanců, což vydá na bohatou snídani pro 4-člennou rodinu.

Lívance jsou výborné i jen samotné. Doplnit je a zvýšit jejich nutriční hodnotu můžeme kombinací s nízkotučným tvarohem ochuceným skořicí, nasekanými lístky čerstvé máty, nebo vanilkovým cukrem, kvalitním ovocným džemem či ovocnými povidly (švestkové, šípkové) s nízkým obsahem cukru, čerstvým nebo dušeným ovocem.

Recept je samozřejmě možné upravit podle individuálních chuťových preferencí a výživových potřeb každého. Není žádný problém těsto udělat bez cukru a oleje. Cukr nejen v lívancích, ale i v tvarohu lze nahradit nasekanými lístky rostlinky stevie, která je absolutně nekalorickou a přírodní variantou umělých sladidel. Naopak je možné vmíchat potřebné množství proteinového koncentrátu.
Bezlepkovou variantu vyrobíme, když pšeničnou mouku a ovesné vločky nahradíme pohankovými produkty.
Také je možné použít místo klasického mléka mléko sójové či rýžové a připravit si lívance bez obsahu laktózy.

Čím jsou tyto lívance tak výjimečné? Především tím, že oproti instantním sami můžeme ovlivnit kvalitu, čerstvost a nutriční hodnotu použitých surovin.
Ovesné vločky jsou mnohdy nazývány superpotravinou. Asi není potřeba zdůrazňovat obsah kvalitních sacharidů, vitaminů skupiny B, vápníku, železa, fosforu a vzácného lecitinu, významný je i obsah vlákniny. Podobně dobré vlastnosti má i použitá celozrnná mouka. Není problém pořídit celozrnnou mouku vyráběnou tradičními mechanickými postupy, které neničí vzácné vitamíny a minerály. Vejce jsou jedním z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin, železa, zinku, selenu a vitaminů skupiny B.

Dalšímu vylepšení receptu se meze nekladou. Osobně doporučuji do těsta přimíchat pár hrstí sušených plodů kustovnice čínské (známé jako goji), které jsou považovány za výživově nejbohatší ovoce. Obsahují 18 aminokyselin,  zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor, vitamíny C, B1, B2, B6 a E a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů. Možno přidat sekané oříšky, strouhaný kokos, drcená semínka.
Nezajímavá není ani slaná varianta, kdy můžeme naopak použít oblíbené koření, bylinky, strouhaný šmakoun a na hotové lívance nejrůznějšími způsoby upravený tvaroh či strouhaný sýr.

Nutriční hodnoty jedné porce – 4 kusy hotových lívanců.

 

Přeji dobrou chuť a spoustu energie do dalšího dne.

 

Zdroj: http://conovehonakopci.cz/?p=468

 

Autor: Kristýna Lenomarová (Výživový poradce)

 

Fotogalerie:

Hodnocení článku:

Hlasujte jako ve škole: 1 2 3 4 5 , aktuálně 2.9

Komentáře

K tomuto článku zatím není komentář
Váš komentář:
Jméno:
E-mail:
Opište kód 2796:
 

Vyhledávání

Poraďte se s odborníkem

Mgr. Janka Pálešová
mobil: 608 962 685
tel., fax: 585 155 061
e-mail: info@sportnutrition.cz
ICQ: 358 329 201
358329201

Facebook

Doporučujeme

Nejlépe hodnocené články

Anketa

Nahrávám anketu...

SPORTNUTRITION VÁVRA       A U solných mlýnů 2 - Lékárna, 783 71 Olomouc       T+F 585 155 061       M 608 962 685       E info@sportnutrition.cz
webdesign 123 DESIGN