Zelené potraviny I. - Sport Nutrition Vávra

Kategorie článků

Nejsledovanější články

Online návštěvníků: 9

Zelené potraviny I.

23.1.2012 09:23

Stále se hledají odpovědi na otázky, proč lidé trpí tak zvanými civilizačními nemocemi a nejrůznějšími syndromy, které často nemají žádné měřitelné či zjistitelné důvody. Jedná se o chronické obtíže, které mívají několik příčin.
Za nejčastější se považují:


Volné radikály
jsou produkty našeho vlastního metabolismu. Byly tu vždy a vždy budou. Ale ne vždy představovaly tak silného protivníka pro naše zdraví, jako v současné době.
Volné radiály jsou, jednoduše řečeno, agresivní částice s lichým počtem elektronů, které hledají ten chybějící elektron do páru. Jsou ochotny pro to udělat cokoliv, i jej doslova „vyrvat“ z jiné buňky. Tím dotyčnou buňku poškodí. Jako upír jí seberou rovnováhu, poškozená buňka se sama stane upírem a začne se chovat stejně. Navíc, buňky se při svém množení dělením kopírují, takže poškozená buňka pak produkuje další poškozené.
Za normálních okolností má tělo, pakliže je v dobré kondici, vlastní ochranné mechanismy, aby působení volných radikálů zneutralizovalo. Pomocí tak zvaných antioxidantů opravuje poškozené buňky a vrací tělu rovnováhu.
Jako antioxidanty fungují některé z vitamínů či přírodních barviv obsažených v rostlinách. Člověk je musí přijímat stravou.
Problémem je, že v současné době přibylo mnoho dalších působení, které vznik volných radikálů podporují, například stres, škodliviny z potravy nebo životního prostředí a naopak ubylo ochranných mechanismů, které zajišťovaly přirozenou rovnováhu a ty, které zůstaly, ztratily svou původní sílu. Boj se stal nevyrovnaným a člověk snadněji onemocní.
Řešením je konzumace stravy bohaté na antioxidanty, vyrovnávat negativní působení stresu relaxací a zdravým pohybem a pečovat o své zdraví.

S úbytkem přirozené a čerstvé stravy pěstované v přirozených podmínkách ubývá i cenných minerálů v ní obsažených. Člověk však tyto látky potřebuje pro správné fungování všech procesů v těle. Ačkoliv je možné zakoupit mnoho druhů multiminerálních přípravků, žádný nedokáže nahradit minerály v přirozených formách a kombinacích, které jsou obsaženy v čerstvé potravě.
Enzymy jsou katalyzátory všech biochemických procesů. Jsou naprosto nepostradatelné a nezastupitelné. Bez nich se veškeré fungování v těle zastaví. Tělo si enzymy dokáže vyrábět samo, ale s postupujícím věkem tato funkce klesá. Průmyslové zpracování potravin, výroba polotovarů a konzervace zabíjí aktivní enzymy v potravě. Syrová potrava je ideálním způsobem, jak tělu s jejich dodávkou vypomoci.

Podobný příběh, jako ten o volných radikálech, je možno vyprávět o metabolickém překyselení organismu. Lidské tělo je schopno fungovat v jen velmi úzkém rozmezí hodnot pH. Zajistit rovnováhu pH je životní záležitost. Bohužel, v současné moderní době dáváme tělu více kyselých podnětů, kterými jsou nepřirozená strava, stres, nedostatek odpočinku a pohybu, nebo naopak pohybu nadmíra, spěch. Tělo pro vyrovnání používá několik mechanismů. Překvapivě je to například hluboké a klidné dýchání. Jinou možností je využít zásob minerálních látek k neutralizaci reakcí vyvolávajících kyselé odezvy. Pro tyto reakce jsou využívány vlastní tělesné zásoby. Logicky pak vyplývá nutnost je dodávat v dostatečném množství pomocí stravy. A tím se vracíme k předchozímu bodu. Přirozené stravě bohaté na minerály a enzymy. Ta je jednou z možností, jak zabránit překyselení organismu. Problém je, že zásadité odezvy způsobuje pouze strava čerstvá a to především zelenina a ovoce a některé druhy bezlepkových obilovin nebo zelený čaj. Proto je nutné mít je na svém jídelníčku denně v dostatečném množství. To se ale velmi často neděje, naopak, převažují potraviny obsahující cukr, bílou mouku, maso, ale i mléčné výrobky, káva, černý čaj, sůl, alkohol a chemická aditiva. A tyto všechny jsou nositeli kyselých podnětů. Jak je patrno, kyselé zdroje jsou v převaze a navíc se jedná o potraviny velice oblíbené, protože jsou obvykle chutné a jednoduše dostupné. Naopak zásadité zdroje jsou v menšině a vyžadují jistou osobní angažovanost. Význam však mají obrovský a životně důležitý.

Žijeme v prostředí, které je do hloubky zasaženo působením naší moderní společnosti. Jen velmi těžko se hledá cokoliv čistého. Vlastně mě nenapadá vůbec nic, co by nebylo sebeméně toxicky zasaženo. Začněme vzduchem, vodou (a tím nemyslím hygienicky nečistou vodu, ale vodu kontaminovanou zbytkovými hormony, zbytky chemikálií z uzavřených cyklů a podobně), potraviny ošetřené pesticidy, herbicidy, antibiotiky, věci denní potřeby včetně potřeb pro nejmenší děti mají za sebou nejrůznější chemické procesy. A všechno zmíněné nakonec končí v našich tělech. Přirozené detoxikační a očistné mechanismy nemohou stačit. Proto je vhodné v tomto směru napomáhat svému tělu, jak jen to jde. Existují potraviny, které mají velmi silné detoxikační působení.

Nejen to, co do těla vchází, je důležité. Důležité jsou také cesty, kterými již „použitá“ potrava z těla odchází. Jedná se o nestravitelné zbytky obsahující také určité množství toxických a odpadních látek. Nefunguje-li naše vylučování správně, pravidelně a dostatečně, zůstávají jedovaté látky v těle a dostávají se znovu do oběhu. Zajištění a udržení zdravého vylučování je součást péče o zdraví. A to nemám na mysli konzumaci laxativ a projímadel, ale zdravou stravu obsahující dostatek syrové zeleniny, obilnin a dalších zdrojů vlákniny a trávicích enzymů. Samozřejmostí je také dostatečný pitný režim a přiměřený pohyb, což jsou záležitosti, které mají na zdravé vylučování také zásadní vliv.

Chronické zánětlivé procesy jsou názornou ukázkou toho, jak jeden mechanismus může být zároveň nezbytnou součástí fungování lidského těla a na druhou stranu jeho postupnou zhoubou. Jde jen o míru a intenzitu. Zánět je jeden z nástrojů imunitního systému a podílí se na léčbě zranění nebo nemocí. Pokud se však stane chronickým, může způsobit i vleklá a těžko léčitelná onemocnění hluboko uvnitř těla. Jejich vznik a vývoj opět úzce souvisí i s předchozími body, protože zánětům se velmi daří v kyselém prostředí bez dostatku přirozených regulačních mechanismů.

Výše zmíněné body popisují pravděpodobné příčiny, nebo alespoň spolučinitele onemocnění moderní doby. Je zřejmé, že se nejedná o izolované jevy, ale všechny spolu navzájem souvisí a podmiňují se. A všechny jsou poměrně složitě řešitelné. Respektive, jejich řešení si vyžaduje poměrně vysoké osobní nasazení. A jak správně tušíte, jedná se o komplexní přístup, který si zde označujeme jako životní styl.
Já ale mířím trošku jiným směrem. Poněkud více konkrétním.
Dovolím si zde něco málo osobního zaujetí a podělím se s vámi o nadšení s určitou skupinou potravin, z nichž některé se na první pohled potravinami téměř nezdají. Ne, nebude to reklama na zázračné produkty či nějakou módní vlnu. Jde o čisté sympatie k něčemu, co sice není naprosto jednoznačně vědecky potvrzeno, netvrdím, že je to všelék, ale zkusit se to může. Rozhodně by to nemělo ubližovat :-)

V tomto širém a šedivém moderním civilizovaném světě se mi často stýská po zeleni. Ta pro mě symbolizuje probouzení, energii, čistotu a vitalitu.
Něco málo „zeleného“ pro sebe možná udělat můžeme bez větší námahy.
Co přesně mám na mysli? Zelené rostliny, většinou výhonky obilovin, luštěnin, zelené řasy a zeleninu obsahující zelená barviva.
A proč je mám tak ráda? Souhlasím s názorem, že jen příroda dokáže stvořit dokonalý produkt s dokonalou kombinací a množstvím vitamínů, minerálů a ochranných látek, které jen takto spolu mohou fungovat přesně tak, jak lidské tělo potřebuje. Věřím, že cokoliv v přírodě vzniknuvšího je dokonalejší než desítky nejrůznějších multivitaminů, multiminerálů a doplňků stravy… byť je na ně moc pěkná reklama v televizi :-)
Více informací bude součástí dalších článků.

 

Autor: Kristýna Lenomarová, DiS.

Fotogalerie:

Hodnocení článku:

Hlasujte jako ve škole: 1 2 3 4 5 , aktuálně 2.8

Komentáře

K tomuto článku zatím není komentář
Váš komentář:
Jméno:
E-mail:
Opište kód 2796:
 

Vyhledávání

Poraďte se s odborníkem

Mgr. Janka Pálešová
mobil: 608 962 685
tel., fax: 585 155 061
e-mail: info@sportnutrition.cz
ICQ: 358 329 201
358329201

Facebook

Doporučujeme

Nejlépe hodnocené články

Anketa

Nahrávám anketu...

SPORTNUTRITION VÁVRA       A U solných mlýnů 2 - Lékárna, 783 71 Olomouc       T+F 585 155 061       M 608 962 685       E info@sportnutrition.cz
webdesign 123 DESIGN