Zelené potraviny III. – mladé výhonky - Sport Nutrition Vávra

Kategorie článků

Nejsledovanější články

Online návštěvníků: 3

Zelené potraviny III. – mladé výhonky

3.2.2012 15:56

V minulém článku jsme si naznačili kolik účinných a užitečných látek mohou obsahovat tak zvané zelené potraviny. Kromě společného zeleného barviva chlorofylu obsahují obvykle (téměř) komplexní spektrum aminokyselin, všechny potřebné vitamíny a spoustu minerálů.
Každá z potravin je však svým způsobem specifická. U některé převažují určité skupiny živin nad jinými, jedna má především očistné a detoxikační účinky, jiná má komplexní vyživovací schopnost, podporuje redukci hmotnosti či může působit pozitivně proti účinkům stresu.
V této a následujících dvou kapitolách si popíšeme zvláštnosti každé z nich.

Mladý ječmen

V mladém ječmeni najdeme prakticky téměř všechny živiny, které organismus potřebuje k fungování. Podstatné ovšem není až tak jejich přesné množství, ale fakt, že se jedná o jakýsi komplex, který působí společně. Něco jako soukolí složitého stroje, kdy stačí poškodit jediné kolečko a vše se zastaví. Mladý ječmen totiž obsahuje desítky živin včetně těch, o jejichž funkci máme zatím jen mlhavou představu. Všechny navzájem podporují svoji vstřebatelnost a využitelnost - některé se například vzájemně chrání před zničením, třeba z důvodu působení agresivních kyselin v žaludku – a proto tělu přinášejí mnohem větší užitek než konzumace syntetických vitaminů.
Proto se také uživatelé mladého ječmene shodují, že jim tato potravina dodává energii a vitalitu (kromě příznivých zdravotních účinků), kterou u jiných potravních doplňků nepoznali.
Co se týká zastoupení jednotlivých živin, mladý ječmen se hodně podobá výhonkům pšenice (viz níže), některé látky jsou zde však významně více obsaženy (u některých jsou až desetinásobky). Jedná se o draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor. Vyšší je i obsah důležitých enzymů, které představují až 40 % hmotnosti mladého ječmene.
Obsah účinných látek je samozřejmě závislý na způsobu pěstování, kvalitě půdy a množství slunečního svitu v dané lokalitě. Chudá půda umožní vyrůst pouze neduživým rostlinkám s nízkým obsahem minerálů a dalších důležitých látek, nedostatečná intenzita slunečního záření zase znamená nižší podíl chlorofylu, aktivních enzymů a jiných živin.
Při nákupu je tedy potřeba pečlivě sledovat, odkud produkt pochází. Tradičně vysoce kvalitní bývají mladé výhonky ječmene a pšenice pěstované v sopečných půdách slunné Austrálie a v některých oblastech USA. Výhodnější je BIO kvalita, aby se minimalizoval obsah pesticidů a jiných škodlivin.

Specifika:


Příznivé účinky na zdraví:

Výhonky mladého ječmene nejsou lékem a nelze proto říci, že jejich užívání je klíčem k vyléčení nemocí. Byl však zaznamenán příznivý vliv mladého ječmene u celé řady nemocí a problémů, jako jsou například alergie, revmatická onemocnění, lymská borelióza, únava a vyčerpání, psychické problémy, bolesti hlavy, trávicí obtíže, problémy pohybového aparátu, kožní nemoci, snížená imunita, infekce dýchacích cest, gynekologické a klimakterické potíže, dna, záněty močových cest, potíže s prostatou, diabetes, nadváha, srdečně cévní choroby, špatná funkce jater, pomáhá při léčbě alkoholismu, anémie, působí detoxikačně a proti účinkům stárnutí.


Mladá pšenice

Pšenice patří mezi nejstarší obiloviny vůbec. Hojně se pěstovala již ve starém Egyptě, 5000 let před Kristem a z té doby pocházejí také doklady o užívání jejích výhonků.

Specifika:


Příznivé účinky na zdraví:

Stejně, jako jiné zelené potraviny je i pšenice pouze potravinou, ale působí příznivě v celé řadě zdravotních potíží. Uživatelé mladé pšenice se často shodují, že se při jejím užívání cítí celkově lépe a mají více energie. Důvodem může být vysoký obsah živin a významný detoxikační účinek. Mladá pšenice podporuje kvalitu spánku a pociťování zvýšené energie. Zdá se být nápomocná při léčbě chudokrevnosti, detoxikaci a posílení funkce jater, řešení problému s obezitou, neutralizuje tělesné pachy, působí ochranně před vznikem některých druhů rakoviny, zmírňuje účinky stárnutí, působí pozitivně na trávení.

Mladý ječmen i pšenici je možné konzumovat ve formě džusů nebo sušeného prášku. Nejlépe se vstřebávají na lačno, zvláště po ránu.
Obvykle se doporučuje užívání minimálně po dobu 2 – 3 měsíců, aby se plně projevily příznivé účinky, kterým předchází čištění organismu. Mladý ječmen a pšenice nemají žádné vedlejší účinky (není však vyloučena individuální negativní reakce) a proto je možné je užívat dlouhodobě jako doplněk stravy nebo prostě jako součást zdravého jídelníčku, stejně, jako konzumujeme jakoukoliv jinou zeleninu.


Vojtěška – Alfalfa

Patří mezi velmi staré plodiny pěstované jak v Evropě, tak v jiných částech světa. O tom, že už před staletími byla považována za mimořádnou plodinu, svědčí i její jméno – alfalfa znamená „otec všech potravin“. Využívána byla i v přírodním léčitelství a to jak v Evropě (nejstarší záznamy pocházejí z herbářů z přelomu 16. a 17. století), tak i v mnohem starších léčebných systémech Asie. Ájurvéda oceňuje především schopnost vojtěšky čistit krev, stejně jako její močopudné, hemostatické (brání ztrátám krve) a antipyretické (snižují horečku) účinky. Tradiční čínská medicína využívá také močopudných účinků a doporučuje ji při chorobách ledvin.
Dnes se sice vojtěška nepoužívá jako potravina, spíše slouží coby krmivo pro zvířata, v posledních letech se však díky svým příznivým účinkům znovu vrací na výsluní. V gastronomii jsou oblíbené klíčky alfalfy, které mají sice vysoký obsah prospěšných látek (zejména vitaminů, minerálů a enzymů), avšak minimum chlorofylu a také nižší obsah saponinů (viz níže). Jako potravní doplněk se proto podobně jako u obilovin využívají mladé výhonky.
Výhonky vojtěšky se výrazně liší obsahem prospěšných látek od složení ječmene a pšenice, jedná se totiž o luštěninu. Obsahuje méně chlorofylu, zato v ní najdeme mimořádné množství kvalitních bílkovin, 18 – 20 % (tedy více, než v hovězím mase!), vitamin U, saponiny a další unikátní látky.
Velkou předností vojtěšky je, že její kořeny zasahují velmi hluboko, obvykle 10 – 12 m, ale nezřídka i téměř 20 m pod povrch země. Díky tomu jsou schopné doslova vytáhnout velké množství živin (konkrétní hodnoty se i zde liší v závislosti na místě a způsobu pěstování).

Specifika:


Příznivé účinky na zdraví:

Velmi účinně podporuje vylučování škodlivin z organismu. Bývá prospěšná při léčbě diabetu, infekčních chorob (díky schopnosti ničit choroboplodné bakterie), artritidy, díky obsaženému vápníku, fosforu a vitaminu D příznivě ovlivňuje zdraví kostí a zubů, zmírňuje obtíže spojené s menopauzou, snižuje metabolické překyselení. Má diuretický efekt a přitom je šetrná k ledvinám. Podporuje prevenci nádorových onemocnění a má významný antimykotický efekt – účinně pomáhá potírat plísňová onemocnění. Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu, zdraví srdce a cév. Údajně podporuje tvorbu mateřského mléka, zmírňuje trávicí obtíže, zvyšuje výkonnost a regeneraci.

Účinky mladých výhonků vojtěšky jsou poměrně výrazné a nastupují velmi rychle. Na rozdíl od mladé pšenice a ječmene se ovšem nehodí k dlouhodobému užívání. Po tříměsíční kůře je třeba udělat minimálně stejně dlouhou přestávku. Není vhodná pro každého. Vyvarovat by se jí měly těhotné ženy a osoby s rizikem vzniku autoimunitního onemocnění lupus. Kvůli vysokému obsahu vitaminu K se nesmí užívat spolu s léky omezujícími krevní srážlivost (včetně obyčejného aspirinu) a vysoký obsah železa může působit problémy se vstřebáváním tetracyklinových antibiotik.
Vhodná je pro sportovce, oslabené osoby a při revmatických onemocněních, problémech močového systému a žaludečních vředech.



Zdroj: Maria Dallen: Zelené potraviny (Ratio Bona, 2010)

 

Autor článku: Kristýna Lenomarová, DiS.

Fotogalerie:

Hodnocení článku:

Hlasujte jako ve škole: 1 2 3 4 5 , aktuálně 2.8

Komentáře

K tomuto článku zatím není komentář
Váš komentář:
Jméno:
E-mail:
Opište kód 2796:
 

Vyhledávání

Poraďte se s odborníkem

Mgr. Janka Pálešová
mobil: 608 962 685
tel., fax: 585 155 061
e-mail: info@sportnutrition.cz
ICQ: 358 329 201
358329201

Facebook

Doporučujeme

Nejlépe hodnocené články

Anketa

Nahrávám anketu...

SPORTNUTRITION VÁVRA       A U solných mlýnů 2 - Lékárna, 783 71 Olomouc       T+F 585 155 061       M 608 962 685       E info@sportnutrition.cz
webdesign 123 DESIGN